Aké sú výhody parafínového zábalu?

Aké sú výhody parafínového zábalu?

Trápi vás suchá, popraskaná pokožka, rozstrapkané nechty alebo bolesť kĺbov? Vyskúšajte parafínový zábal.

Čo je parafínový zábal?

Parafín je vlastne špeciálny vosk obohatený o vyživujúce látky. Vďaka jeho schopnosti zadržiavať teplo na dlhú dobu sa používa na prehriatie a prekrvenie pokožky. Parafín sa najskôr rozpustí v špeciálnom ohrievači na teplotu okolo 55 °C a do neho sa potom ponárajú ruky, chodila alebo aj lakte. Parafín je možné tiež nanášať štetcom na horšie dostupné oblasti ako sú chrbát či nohy. Parafínový zábal vytvorí na pokožke pevnú vrstvičku, ktorú je možné po stvrdnutí jednoducho zlúpnuť. Tým, že parafín vydrží mäkký po veľmi dlhú dobu z neho môžete po použití na zábal vytvarovať guľôčku a ďalej využiť na masáž dlane ruky či zápästia. Pred aplikáciou parafínu sa odporúča použiť hydratačný krém.


V čom sú výhody parafínového zábalu?

Vďaka svojej teplote parafín prehrieva, a tak prekrvuje pokožku, uvoľňuje svaly a znižuje bolesť pohybového aparátu. Vyživujúce látky potom zanechajú pokožku zamatovo hebkú a hydratovanú a pomáhajú redukovať drobné vrásky. Teplota parafínu navyše otvára póry pokožky, a tak pomáha lepšiemu vstrebaniu vyživujúcich látok a detoxikácii pokožky. Pokiaľ si vyberiete niektorý z produktov s vôňou, môže pôsobiť aj aromaterapeuticky.

Parafín
Broskyňa
Parafín
Orchidea
Parafín
Oliva


Kedy je vhodné parafínový zábal využiť?

Parafínový zábal je vhodný kedykoľvek. Najčastejšie sa používa na hydratáciu a vyživenie popraskanej pokožky rúk a chodidiel v zimných mesiacoch, avšak je možné ho využiť kedykoľvek počas roka. Pôsobí skvele aj proti rozstrapkaným a lámavým nechtom a častým záderom. Výrazne pomáha na zmiernenie bolesti kĺbov či svalov napr. po úrazoch alebo zvýšenej fyzickej aktivite. Často sa preto stáva súčasťou rehabilitácií.


Kto by nemal parafínový zábal používať?

Zábal je vhodný takmer pre každého, avšak nemal by sa používať na pokožku s otvorenými ranami, pri akútnych ochoreniach kože a pri precitlivenosti na teplo. Zábal sa neodporúča pre tehotné ženy a osoby so zvýšeným krvným tlakom.