Epilácia cukrovou pastou pre začiatočníkov

Epilácia cukrovou pastou pre začiatočníkov

Cukrové pasty sú vďaka svojmu prírodnému zloženiu ideálne na epiláciu citlivej pokožky. Odstraňovanie chĺpkov cukrovou pastou je menej bolestivé ako epilácia voskom, nespôsobuje začervenanie pokožky ani alergické reakcie, môžete s ňou epilovať aj najcitlivejšie miesta a to najlepšie - je vhodná aj pre začiatočníkov na doma.

Ako vybrať cukrovú pastu?

Súčasný trh ponúka veľké množstvo cukrových pást, s ktorými môžete epiláciu vykonávať. V ponuke nájdete produkty ako na profesionálne použitie, tak na domáce odstraňovanie. Pri výbere je dôležité zhodnotiť stav pokožky a taktiež oblasti, ktoré chceme epilovať. Veľkú úlohu pri výbere zohráva aj teplota v , kde sa chystáme epiláciu vykonávať. Pre začiatočníkov sú vhodné pasty, ktoré sa dajú ohrievať v mikrovlnnej rúre, tak aby ste nemuseli dokupovať žiadne ďalšie vybavenie.

Zvoľte si správnu techniku

Na vykonávanie epilácie pomocou cukrovej pasty môžete vyskúšať dve metódy. Buď pastu nanášate a strhávate iba prstami, alebo si na pomoc pri nanášaní prepravíte drevené špachtle a prúžky epilačného papiera na strhávanie. Pre úplných začiatočníkov odporúčame najskôr začať s týmito pomôckami a postupne prejsť k práci iba prstami, tak aby bola pokožka čo najmenej podráždená.

Zaťať zuby – začíname

Vybranú cukrovú pastu zahrejeme podľa pokynov výrobcu. Zvyčajná pracovná teplota je okolo 40 °C. Pred nanesením vyskúšajte teplotu tak aby ste sa nepopálili. Hmota musí byť na dotyk teplá, ale nesmie príliš páliť, konzistenciou je podobná žuvačke. Počas zahrievania pasty si pripravte všetky pomôcky, tak aby ste ich mali po ruke a nemuseli odbiehať s nanesenou pastou.
  • Použite prípravky určené na ošetrenie pred epiláciou. Pokožka musí byť pred nanesením dokonale suchá a čistá. Odporúčame použiť predepilačné tonikum na  pokožky a potom zasypať epilačným púdrom pre dokonalé priľnutie pasty.
  • Potom naberte požadované množstvo pasty a prstami vytvorte guľôčku (veľkú približne ako vlašský orech). Guľôčku rozotrite na vybrané miesto v hrubšej vrstve, proti smeru rastu chĺpkov. Počas nanášania jemne pritlačte a neponáhľajte, pastu nanášajte tak, aby naozaj dobre priľnula ku všetkým chĺpkom. Poprípade si môžete s nanášaním pomôcť drevenými špachtľami.
  • Pri  nepoužívajte celú dlaň, stačí končeky prstov. Prudko trhnite v smere rastu chĺpkov, ako pri bezbolestnom odstraňovaní náplasti. Trhnite čo najrýchlejšie a čo najviac rovnobežne s povrchom pokožky. Neťahajte smerom hore. Nanesenú pastu nie je nutné strhnúť naraz, ale postupne po častiach. V prípade potreby postup opakujte.
  • Zvyšky pasty jednoducho zmyjete vodou.
  • Aj keď je epilácia s cukrovou pastou šetrná, môže byť pokožka mierne podráždená a zaslúži si trochu pozornosti a starostlivosti. Preto na pokožku naneste poepilačnú starostlivosť, ktorá upokojí začervenanie. Proti zarastaniu chĺpkov je dobré vykonávať 1-2x týždenne peeling a pravidelne používať telové mlieko, aby pokožka nebola suchá. V ponuke MIX EPIL tiež nájdete emulziu na spomalenie rastu chĺpkov.

Tipy a triky

Žiletku na niekoľko dní pred epiláciou cukrovou pastou odložte a nechajte chĺpky zľahka povyrásť.
Pokiaľ sa vám pasta počas epilácie trhá, je možné, že ju používate príliš dlho a je v nej príliš chĺpkov či nečistôt z pokožky.
Ak máte príliš suchú pokožku je dobré pár dní pred epiláciou vykonať peeling a vyživiť pokožku telovým mliekom.