Epilácia voskom alebo cukrovou pastou?

Epilácia voskom alebo cukrovou pastou?

Spôsobov epilácie je mnoho. Najčastejšie sa však používajú špeciálne vosky a cukrové pasty. Aký je medzi týmito metódami rozdiel? Podľa čoho sa rozhodnúť?


Epilácia voskom

Epilačné vosky sa predávajú najčastejšie vo forme malých perličiek, ktoré sa musia roztopiť v špeciálnom ohrievači. Teplota na rozohriatie sa pri každom vosku líši a je tak nutné riadiť sa pokynmi výrobcu. Pozor však dávajte na to, aby vosk pred aplikáciou nebol príliš horúci a nedošlo k popáleniu pokožky. Po rozohriatí sa vosk nanesie na pokožku špeciálnymi špachtľami, a to proti smeru rastu chĺpkov. Naň sa potom priloží špeciálny papier alebo textília. Po stvrdnutí prúžku vosku sa strhne opäť proti smeru chĺpkov. Na trhu nájdete aj vosky, pri ktorých už žiadne ďalšie papiere alebo textílie nepotrebujete, iba počkáte až vosk zatvrdne a prúžok strhnete.


Epilácia voskom môže byť trochu bolestivejšia, než ostatné typy epilácie, avšak je takto možné epilovať veľké plochy pokožky naraz a veľmi rýchlo. Voľbu konkrétneho vosku je nutné prispôsobiť typu chĺpkov. Iné vosky sa používajú na tvrdé a krátke chĺpky a iné na chĺpky svetlé a jemné. Iný typ vosku sa potom používa na extra jemné chĺpky tváre. Nezabudnite, že aby vosky dobre priľnuli k chĺpkom, musíte ich nechať trochu podrásť. Najčastejšie sa uvádza dĺžka 0,5 cm, ale niektoré vosky si poradia aj s kratšími chĺpkami.


Aby ste zabránili nepríjemným vyrážkam či podráždeniu pokožky, používajte kvalitné predepilačné a poepilačné produkty. Mierne začervenanie pokožky po epilácii je však normálne a čoskoro odznie. Pred samotnou aplikáciou však nezabudnite na vykonanie alergického testu. Aplikujte malé množstvo vosku na časť pokožky. S epiláciou potom pokračujte až pokiaľ sa neobjavia žiadne alergické reakcie.

 


Vosk na chĺpky tváre
Selfie Wax
Vosk na jemné chĺpky
Harmanček
Vosk na tvrdé chĺpky
Jahoda

Epilácia cukrovou pastou

Cukrové pasty sú vďaka svojmu prírodnému zloženiu ideálne na epiláciu citlivej pokožky. Pred epiláciou je nutné ich zahriať, a to väčšinou priamo v nádobách, v ktorých sa predávajú. Po zahriatí na teplotu odporúčanú výrobcom prstami naberie požadované množstvo pasty a vytvorí sa z nej gulička. Tá sa potom opäť prstami nanáša na pokožku proti smeru rastu chĺpkov a po smere rastu chĺpkov sa rýchlymi pohybmi chĺpky vytrhnú. Pre epiláciu tak nie sú potrebné žiadne ďalšie materiály ako sú pomocné papiere alebo tkaniny, ani špachtľa, všetko zvládnete svojimi prstami. Samozrejmosťou je však dodržiavanie hygienických pravidiel a nosenie jednorazových rukavíc.

Epilácia cukrovou pastou je menej bolestivá než epílacia pomocou voskov a chĺpky majú tiež menšiu tendenciu zarastať. Tým, že sa však trhajú chĺpky po malých častiach, môže byť nevýhodou vyššia časová náročnosť. Cukrová pasta je ale schopná vytrhnúť aj veľmi jemné a krátke chĺpky a jej zvyšky je možné z pokožky ľahko umyť vodou.


Aj pred epiláciou cukrovou pastou je však nutné vykonať alergický test, a to opäť nanesením malého množstva pasty na pokožku. Ak sa nevyskytnú žiadne reakcie, je možné v epilácii pokračovať. Na upokojenie pokožky a jednoduchšiu epiláciu je vhodné opäť používať predepilačné a poepilačné produkty.


Cukrová pasta
Extra Strong
Cukrová pasta
Aloe Vera
Cukrová pasta
Ultra Soft

Najlepším spôsobom, ako sa rozhodnúť, ktorá z metód je práve pre vás vhodnejšia, je ich vyskúšať. Navyše obe metódy je možné kombinovať a napríklad nohy a ruky epilovať voskom a citlivejšie partie cukrovou pastou. Nezabúdajte však, že chĺpky, rovnako ako vlasy, majú svoj životný cyklus, a preto je úplne normálne, pokiaľ sa už pár dní po epilácii objavia nové. Pre krásne hladkú pokožku je preto potrebné epiláciu pravidelne opakovať, aby ste postupne vytrhali všetky chĺpky.