10 najčastejších chýb pri epilácii

10 najčastejších chýb pri epilácii


1. Nevhodná dĺžka chĺpkov

Aby produkty na epiláciu, či už sa jedná o vosky alebo cukrové pasty, správne priľnuli k chĺpkom, je nutné ich nechať dorásť na aspoň 0,5 cm. Ak sú chĺpky kratšie, epilačné produkty nedokážu vytrhnúť všetky a epilácia sa musí opakovať oveľa skôr, než je nutné. Pokiaľ budú ale chĺpky naopak príliš dlhé, bude epilácia príliš bolestivá a niektoré chĺpky sa môžu namiesto vytrhnutia aj s korienkom iba pretrhnúť. Pokiaľ si ohľadne správnej dĺžky nie ste istá, prečítajte si podrobný návod k produktu alebo sa poraďte so svojou kozmetičkou.

2. Nevhodný výber epilačného produktu

Na každý typ chĺpkov sa hodí iný typ epilačného produktu. Výber je potom nutné prispôsobiť aj miestu, ktoré chceme epilovať. Na tenké a jemné chĺpky sa používajú iné produkty, než na chĺpky tvrdé a krátke. Na tvár sa potom používajú špeciálne určené produkty pre extra jemnú pokožku a chĺpky. Všeobecne na veľké plochy ako sú nohy, ruky či chrbát sú vhodnejšie epilačné vosky, na citlivejšie partie ako sú triesla či podpazušie sú vhodnejšie cukrové pasty. Každý má však iný typ pokožky a chĺpkov, a preto je potrebné produkty skúšať, pokiaľ nenájdete ten, ktorý vám vyhovuje najviac.

Epilačný vosk
Roll-on Kokos
Cukrová pasta
Med a propolis
Epilačný vosk
Biela čokoláda


3. Nesprávna teplota produktu

Či už máte radšej epiláciu voskom alebo cukrovou pastou, všetky tieto produkty je nutné pred aplikáciou rozohriať. Konkrétna teplota je uvedená pri každom produkte a je nutné ju dodržať. Pozor tiež na príliš horúce produkty. Pokiaľ si nie ste istá, skúste najskôr malé množstvo na pokožke predlaktia. Pokiaľ produkt páli, rýchlo ho odstráňte a s epiláciou ešte počkajte. Pokiaľ bude produkt príliš studený, nepriľne správne ku všetkým chĺpkom a epilácia bude neúspešná.


4. Trhanie chĺpkov zlým smerom

Či trháte chĺpky po alebo proti smeru rastu záleží na použitom produkte. Epilačné vosky sa nanášajú proti smeru rastu chĺpkov a v rovnakom smere sa tiež trhajú. Naproti tomu cukrové pasty sa síce tiež nanášajú proti smeru rastu, ale trhajú sa v smere rastu chĺpkov. Pri epilácii cukrovou pastou je tiež nutné držať pokožku čo najviac napnutú, aby nepríjemne neťahala za záhyby v pokožke.


5. Pitie kávy či alkoholu pred epiláciou

Pred epiláciou sa vyhnite káve či alkoholu. Kofeín aj alkohol rozprúdia krv a trhanie chĺpkov na takto prekrvenej pokožke bude zbytočne bolieť. U žien môže byť problém aj epilácia počas menštruácie, kedy je pokožka tiež citlivejšia ako obvykle.


6. Zle pripravená pokožka

Pred epiláciou je nutné pokožku správne pripraviť. Používajte na ňu špeciálne predepilačné produkty, ktoré pokožku odmastia a odstránia z nej prípadné zvyšky kozmetických produktov. Zároveň pokožku hydratujú, a tak minimalizujú vznik začervenania a podráždenia pokožky. Chĺpky navyše ľahko prizdvihujú a tak umožňujú lepšie priľnutie epilačných produktov. Po epilácii by ste mali použiť špeciálny poepilačný produkt, ktorý dodá pokožke ďalšiu hydratáciu, upokojí ju a odstráni zvyšky epilačných voskov alebo cukrovej pasty.

Predepilačný gél
Aloe Vera
Predepilačný púder
Mentol
Poepilačný olej
Citron



7. Epilácia narušenej pokožky

Pokiaľ je vaša pokožka akokoľvek narušená, či už alergickými reakciami, drobnými zraneniami alebo vyrážkami, odložte epiláciu na dobu, kedy bude 100% zahojená. Neepilujte tiež pokožku s ekzémami či ďalšími kožnými ochoreniami. Ak máte problémy s kŕčovými žilami, vždy sa najskôr poraďte so svojou kozmetičkou alebo lekárom.


8. Nedostatočná domáca starostlivosť

O pokožku je nutné sa starať aj medzi epiláciami. Pravidelne si doprajte peeling, vďaka čomu zabránite zarastaniu chĺpkov. Pokožku hydratujte telovými a pleťovými krémami a dodržujte pitný režim. Pokiaľ si nie ste istá, ako sa starať práve o váš typ pokožky, poraďte sa so svojou kozmetičkou.


9. Nedodržanie poepilačnej starostlivosti

Nezabúdajte na správnu starostlivosť nielen tesne po epilácii ale aj v nasledujúcich dňoch. Nenoste tesné oblečenie, ktoré by mohlo pokožku dráždiť a vyhnite sa aj nadmernému cvičeniu. Vynechajte horúce kúpele a vyhýbajte sa priamemu slnku. Na epilovanú pokožku nepoužívajte parfémy a parfumované kozmetické produkty a nepoužívajte peeling.


10. Vzdávate sa príliš skoro

Zažili ste bolestivú epiláciu? Máte pocit, že hneď niekoľko dní po epilácii máte rovnako chĺpkov ako predtým? Nevzdávajte to! Možno ste len nenarazili na tú správnu metódu epilácie práve pre vás. Vyskúšajte iné produkty alebo napríklad aj inú kozmetičku. Uvidíte, že to bude stáť za to.