Aký je rozdiel medzi epiláciou a depiláciou?

Aký je rozdiel medzi epiláciou a depiláciou?

Hladkú pokožku si praje takmer každá žena. Ciest k nej je však mnoho, a nie každá je vhodná pre každého. Najčastejšie sa však stretneme s pojmami depilácia a epilácia. Aj keď sa tieto názvy často zamieňajú, je medzi nimi veľký rozdiel.

Depilácia

Pri depilácii dochádza iba k odstráneniu viditeľnej časti chĺpku, zatiaľ čo jeho korienok zostane neporušený. Depiláciu teda robíme holením a jej veľkou výhodou je, že je úplne bezbolestná a rýchla. Bohužiaľ však jej výsledky sú iba krátkodobé, často je pokožka dokonale hladká iba v rámci niekoľkých hodín, než chĺpky opäť o niečo porastú. Najčastejšie sa na holenie používajú jednorazové žiletky, ale na trhu je k dispozícii aj nepreberné množstvo holiacich strojčekov. Žiletky sa odporúča používať s gélom alebo penou na holenie, aby nedochádzalo k podráždeniu pokožky. Po holení je možné použiť aj kozmetické produkty na upokojenie a hydratáciu pokožky.

Epilácia

Počas epilácie dochádza k odstráneniu kompletného chĺpku aj s jeho korienkom. Tým je epilácia oveľa trvalejšieho rázu, než depilácia. Pri epilácii je však možné odstrániť len vyrastené chĺpky, je teda nutné počítať tým, že niektoré chĺpky sa môžu práve nachádzať v počiatočnej fáze svojho životného cyklu, a tak vyrastú o niekoľko dní neskôr. Je teda nutné epiláciu pravidelne opakovať. Epilácia môže byť o niečo bolestivejšia a časovo náročnejšia, ale pokožka vydrží hladká až niekoľko týždňov. Pred aj po epilácii je odporúčané používať špeciálne kozmetické prípravky, ktoré obmedzia začervenanie pokožky a hydratujú ju. Epilácia môže byť vhodná predovšetkým pre ženy s tmavšími chĺpkami, ktoré bývajú vidieť aj po oholení. Epiláciu je možné vykonávať pomocou špeciálnych voskov a cukrových pást alebo aj elektrických epilátorov. Naozaj bezbolestné je potom používanie IPL epilátorov, ktoré využívajú pulzy IPL svetla, ktoré pôsobia priamo na korienky chĺpkov. Takto ožiarené chĺpky následne vypadnú a prístroj zároveň obmedzuje rast aj ostatných chĺpkov.

Epilačný vosk
Levanduľa

Cukrová pasta
Strong

Ohrievač epilačných voskov


Metód na odstránenie nežiaducich chĺpkov je naozaj celý rad a je tak len na vás, vybrať tú, ktorá vám bude vyhovovať najviac.